Шукати в цьому блозі

середа, 6 березня 2013 р.

Як продати автомобіль "збірник порад"



Отже ви вирішили продати автомобіль? Тоді вам до нас в цій статті ви знайдете всі явні аспекти продажу автомобіля начинаючи від того як краще сфотографувати його, і закінчуючи юридичними аспектами справи...


Рекламний "фізичний" аспект продажу автомобіля.

1.Помните! Вы должны МОТИВИРОВАТЬ потенциального клиента на покупку!
2.Оценивай свой автомобиль не предвзято, чтобы не продавать ее вечность.
3.Сфотографируй свое авто так, чтобы будущий владелец посмотрел на нее и сказал: Я ее хочу!
4.Расписывай функции и опции автомобиля подробно, чтобы человек ищущий автомобиль только по ценовому критерию знал, что есть в предлагаемом авто. В данном авто есть АБС, возможно VSA, климат-контроль, регулировка руля в 2 направлениях, лифт водительского сиденья, 7 ступенчатый типтроник, подрулевые лепестки, электро складывание зеркал, 8 подушек безопасности, задние сиденья складываются 2 способами а)спинка ложится, б)..
сидушки поднимаются, расход 6,8 смешанный цикл, в пробках 7,7. И сразу понятно почему это авто стоит дороже своих собратьев.
5.Обязательно сделай фото с включенными фарами и выставь его на превью, яркое пятно среди объявлений привлечет внимание.
6.Выставлять фото авто соответствующие сезону продажи, чтоб было видно что фото свежие.
7.Год выпуска, двигатель, цвет и т.д. – это все понятно, но скучно.
8.Сделаете к своему автомобилю креативную рекламу и тогда вероятность, что вашим автомобилем заинтересуются и то, что его купят - возрастёт
9.Что бы выручить продажи ту сумму которую хочешь,цену нужно немного завысить,и в объявлении написать торг возможен,когда покупатель приедет смотреть машину,и начнёт торговаться вы сможете без проблем сторговаться до нужной именно вам суммы.
10.Размещайте своё объявление ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО на avito.ru, ведь только на этом сайте можно удачно воспользоваться чужой рекламой!
11.Перед размещением объявления следует убедится в том, что ваши понятия о состоянии авто НЕ РАСХОДЯТСЯ с представлениями большинства! Также, старайтесь не писать взаимоисключающих характеристик.
12.Реклама - двигатель торговли! Не бойтесь - фантазируйте! Опишите свою ласточку не только как отличное средство передвижение, но и например, как хороший... асфальтоукладчик! Народ любит многофункциональность!


Юридичний аспект продажу автомобіля

Законодавство дозволяє нам здійснювати купівлю та продаж автомобілів кількома шляхами:

через комісійний магазин;
через біржу;
шляхом укладення договору купівлі-продажу у нотаріуса
шляхом оформлення довіреності.

 При цьому, виникає дві проблеми: як не стати жертвою шахраїв і яким чином правильно оформити продаж машини з юридичної точки зору. У цьму аспекті  купівлі-продажу авто розбиратися будемо разом, отже:

1.Система Trade in - обмін з доплатою

Продаючи залізного коня, власник зазвичай переслідує одну мету: продати його дорожче. Але іноді ця мета кореспондується з іншого - виручити таку суму грошей, щоб можна було купити новий автомобіль. У такому випадку непоганим варіантом є продаж за системою Trade in - вона ідеально підходить тим, хто хоче швидко і зручно, а головне, максимально безпечно обміняти свій старий автомобіль на новий. З доплатою, зрозуміло. Фахівці виділяють кілька основних переваг такого обміну:

- Економія часу (реалізація старого ТЗ та придбання нового займає всього один день);

- Можливість вибору будь-якого ТЗ з представленого в автосалоні асортименту;

- Спілкування відбувається особисто з продавцем (менеджером), в обов'язки якого входить вирішувати всі поточні питання щодо юридичного оформлення угоди.

Що стосується юридичної сторони оформлення угоди із продажу авто, то вимоги до договору його купівлі-продажу регулюються нормами Цивільного кодексу України. Хоча це не окремий вид договору (як, наприклад, оренди ТЗ, де чітко прописані індивідуальні вимоги) - мова йде лише про загальні вимоги до договору купівлі-продажу, і якихось додаткових умов (у т. ч. необхідності завіряти договір нотаріально) в цьому випадку немає. Але щоб убезпечити себе, продавець і покупець часто звертаються до нотаріуса.

Навряд чи хтось стане сумніватися в професійності нотаріуса і намагатися знайти в договорі якісь вади, але все ж варто пам'ятати, що будь-який договір має обов'язкові (істотні) умови. Для договору-купівлі продажу такими є: предмет договору, ціна, умови оплати, момент укладення договору, відповідальність, права та обов'язки сторін тощо Розглянемо коротко кожне з істотних умов.

2.Під предметом договору купівлі-продажу автомобіля мається на увазі сам автомобіль. У договорі максимально чітко повинні бути викладені як його найменування (марка, модель), так і всі технічні характеристики: колір, рік випуску, номер кузова, шасі, номер двигуна та його обсяг (куб. см). Обов'язково необхідно вказати також, на підставі яких правовстановлюючих документів автомобіль належить продавцю.

Ціна договору вказується в гривнях, як і оціночна вартість автомобіля з посиланням на документ, що підтверджує це (як правило, таким є відповідне експертний висновок).

Момент укладання договору. Якщо договір укладається без завірення нотаріуса, таким моментом вважається підписання договору сторонами, або передача майна, або отримання оплати за нього - у кожному разі все це можна прописати в умовах договору. Якщо ж договір нотаріально посвідчується, відповідно до ч. 3 ст. 640 Цивільного кодексу України він вважається укладеним з моменту його нотаріального засвідчення.

Під відповідальністю сторін звичайно розуміють правові наслідки для тієї сторони, яка порушила взяті на себе зобов'язання. Це може бути, наприклад, несвоєчасна оплата або передача автомобіля, а також приховування якихось відомостей - скажімо, що стосуються технічного стану машини. Також досить поширеною практикою при укладанні договору є прописане запевнення продавця про те, що на момент укладення договору відчужуване майно (у нашому випадку автомобіль) належить йому на праві власності, не перебуває у податковій та іншому заставі, під арештом і т. д

3."Продати" за дорученням

Як вже зазначалося, ще одним досить поширеним, але не зовсім законним способом відчуження автомобіля є оформлення генеральної довіреності. Відразу відзначимо, що мова йде не про оформлення довіреності на продаж автомобіля (тобто на те, щоб хтось замість вас займався питаннями продажу), а про фактичну передачу прав на розпорядження та користування транспортним засобом. У такому випадку, як правило, після оплати вартості авто покупець отримує генеральну довіреність на користування ним на максимальний термін. Причому передача грошових коштів найчастіше відбувається без участі сторонніх осіб.

Головний плюс цього варіанту продажу - відносна дешевизна, оскільки при такій угоді сторони витрачаються лише на: 1) нотаріальне оформлення самої довіреності (в середньому 200-300 грн, залежно від регіону) і 2) проведення експертизи щодо оцінювання вартості автомобіля (від 200 грн ). Однак ризики теж істотно зростають: покупець ризикує втратити право розпорядження автомобілем, якщо довіритель раптом вирішить анулювати довіреність, а продавець при бажанні повернути авто ризикує тим, що довірена особа його вже продасть і взагалі зникне з поля зору.

Ще одна порада від "Судово-юридичної газети" стосується розрахунків у випадку, якщо ви не оформлюєте договір у нотаріуса. По можливості краще розраховуватися безготівковим способом. Якщо ж такої можливості немає, краще передавати / отримувати гроші при свідках (сусідах або в крайньому випадку родичів), а ще краще - в установі банку, де за окрему плату можуть перевірити купюри на предмет достовірності. І головне - після того, як отримали суму на руки, ні під яким приводом не повертайте її покупцеві. Фахівці запевняють, що якщо ви маєте справу з шахраями-професіоналами, то і моргнути не встигнете, як замість грошей у вас виявляться або просто папірці, або фальшиві купюри.

І наостанок. Якщо ви далекі від ідеї продажу машини через автосалон або за допомогою нотаріуса і прийняли рішення зробити це самостійно, фахівці дають кілька порад-застережень щодо цього. Отже, ні в якому разі не погоджуйтесь на показ автомобіля в темний час доби. Якщо огляд заплановано біля вашого будинку, подбайте про те, щоб це відбувалося не біля вашого під'їзду. Вкрай небажано розміщувати оголошення про продаж на самому автомобілі - як відзначають експерти, останнім часом почастішали випадки, коли такі машини зупиняли під приводом огляду, а в результаті просто відбирали, і добре, якщо водій при цьому залишався неушкодженим. Так що запобіжні заходи не будуть зайвими. Не дарма кажуть, що береженого Бог береже.

Важливо пам'ятати, що при нотаріальному оформленні договору купівлі-продажу автотранспортного засобу, продавцеві доведеться сплатити:

1% від оціночної вартості автомобіля (прибутковий податок);

5% від оцінної вартості автомобіля (державне мито);

3% від оціночної вартості автомобіля (оплата до Пенсійного фонду, проводиться в момент переоформлення автомобіля в органах МВС).

При цьому слід звернути увагу, що оцінна вартість може не збігатися з реальною сумою, за яку ви продаєте / купуєте автомобіль. Вона може бути більше або менше, але процентне вирахування податків і держмита завжди буде здійснюватися від більшої суми. Якщо ж ви задумали продати автомобіль вище оціночної вартості та присвоїв це від держави, тоді пам'ятаєте, що у випадку судового розгляду, пов'язаного з розірвання договору, ви зможете претендувати тільки на ту суму, яка вказана в договорі.

Це так звані платежі в бюджет. Але є ще й супутні витрати. Наприклад, продавець при знятті авто з обліку оплачує послуги ДАІ та експерта-криміналіста, а також транзитний номер на загальну суму близько 690 грн. У свою чергу, покупець авто несе витрати при постановці його на облік (перевірка на угон, техпаспорт, діагностика, державний номерний знак) на загальну суму близько 2100 грн.


Джерело: Судово-юридична газета

Немає коментарів:

Дописати коментар